Ухвала № 119678790 від 07.06.2024 по справі 202/3379/24 (2024)

Справа № 202/3379/24

Провадження № 1-кс/202/3822/2024

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів

07 червня 2024 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпро клопотання слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42024040000000024 від 09.01.2024, за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

31.05.2024 слідчий звернувся до слідчого судді із вказаним клопотанням, яке мотивовано тим, що у провадженні слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження за №42024040000000024 від 09.01.2024 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

В ході проведення досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що до слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області надійшли матеріали з УСР в Дніпропетровській області ДСР НПУ відносно службових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за попередньою змовою з службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 в умовах воєнного стану привласнили грошові кошти місцевого бюджету під час виконання заходів поточного ремонту окремих приміщень КНП " ІНФОРМАЦІЯ_3 " у м. Дніпрі.

Встановлено, що між ІНФОРМАЦІЯ_4 ( НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) укладено договір №09/03-1 від 09.03.2023 стосовно проведення ремонту окремих приміщень цокольного, першого-четвертого поверхів будівлі КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ДМР (Комунальне некомерційне підприємство " ІНФОРМАЦІЯ_5 " Дніпровської міської ради) у м. Дніпрі загальною сумою договору 12 001 998,35 грн.

Вказаний договір було укладено та профінансовано на підставі постанови Постанови КМУ №1178 від 12.10.2022 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених ЗУ «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в України та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування.

Станом на 01.01.2024 посадові особи замовника перерахували на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) 10 269 265,03 грн за договором №09/03-1 від 09.03.2023.

Підставою здійснення оплати між замовником та підрядником є акти приймання виконаних робіт (КБ-2в), які затверджуються посадовими особами замовника, а також посадовими особами підрядника.

Згідно зібраної інформації, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) знаходиться та провадить господарську діяльність за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, існують об`єктивні підстави вважати, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_6 при виконанні ремонту окремих приміщень цокольного, першого-четвертого поверхів будівлі КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ДМР, знаходячись в злочинній змові з посадовими особами підприємства підрядника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), умисно завищили вартість виконаних робіт шляхом внесення в акти виконаних робіт недостовірних відомості стосовно обсягу та кількості використаних будівельних матеріалів з метою привласнення бюджетних коштів.

Крім того, на підставі ухвали ІНФОРМАЦІЯ_7 було проведено тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , однак на виконання ухвали суду не було отримано документів, які стосуються безпосереднього виконання договору, зокрема, актів приймання виконаних робіт КБ-2в тощо.

З метою повного, всебічного і об`єктивного розслідування обставин, які підлягають доказуванню у досудовому розслідуванні та для проведення будівельно-технічної та судової економічної експертиз, встановлення можливих свідків та очевидців вказаних подій, виникає необхідність в отриманні інформації шляхом тимчасового доступу до документів, з можливістю вилучення належним чином завірених копій договору №09/03-1 від 09.03.2023, з додатками та додатковими угодами, що укладений між ІНФОРМАЦІЯ_4 ( НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а також належним чином завірених копій інших документів, що стосуються укладення та виконання договору.

Зазначені документи знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Іншими способами, окрім як шляхом тимчасового доступу до вищевказаних документів, отримати необхідну для цілей кримінального провадження інформацію, а також довести обставини, які передбачається довести, неможливо, оскільки вони необхідні для подальшого призначення судової будівельно-технічної експертизи.

Отримана під час тимчасового доступу інформація має суттєве значення для досудового розслідування у кримінальному провадженні, оскільки в сукупності з іншими зібраними матеріалами може бути використана в якості підтвердження чи спростування факту заволодіння бюджетними грошовими коштами, шляхом неякісного та неповного надання послуг за вказаним договором.

Повідомлений належним чином про час та місце розгляду клопотання слідчий до суду не з`явився.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у судове засідання не з`явився. Про час та місце судового розгляду клопотання повідомлений належним чином. Причини неявки слідчому судді не повідомив.

Відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України неприбуття представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », як особи, у володінні якої знаходяться документи, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Перевіривши матеріали, якими обґрунтовуються доводи клопотання, у тому числі витяг з ЄРДР, слідчий суддя прийшов до наступного.

В провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42024040000000024 від 09.01.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що до слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області надійшли матеріали з УСР в Дніпропетровській області ДСР НПУ відносно службових осіб ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за попередньою змовою з службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 в умовах воєнного стану привласнили грошові кошти місцевого бюджету під час виконання заходів поточного ремонту окремих приміщень КНП " ІНФОРМАЦІЯ_3 " у м. Дніпрі.

Відповідно зібраної інформації, існують підстави вважати, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_6 при виконанні ремонту окремих приміщень цокольного, першого-четвертого поверхів будівлі КНП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ДМР, знаходячись в злочинній змові з посадовими особами підприємства підрядника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), умисно завищили вартість виконаних робіт шляхом внесення в акти виконаних робіт недостовірних відомості стосовно обсягу та кількості використаних будівельних матеріалів з метою привласнення бюджетних коштів.

З метою повного, всебічного і об`єктивного розслідування обставин, які підлягають доказуванню у досудовому розслідуванні та для проведення будівельно-технічної та судової економічної експертиз, встановлення можливих свідків та очевидців вказаних подій, у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні інформації шляхом тимчасового доступу до документів, з можливістю вилучення належним чином завірених копій, що стосуються укладення та виконання договору №09/03-1 від 09.03.2023, що укладений між ІНФОРМАЦІЯ_4 ( НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Відповідно до вимог ст. ст. 2, 38, 91 КПК України на орган досудового розслідування покладається вжиття заходів щодо швидкого, всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виявлення події кримінального правопорушення, осіб, які його вчинили, інших обставин, що підлягають доказуванню, і тим самим забезпечення ефективного досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

З метою виконання завдань кримінального провадження, у сторони обвинувачення виникла необхідність у дослідженні та використанні зазначених у клопотанні документів, проведення експертних досліджень.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу стороною обвинувачення подані слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що у розпорядженні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » об`єктивно можуть знаходитись оригінали документів зазначені у клопотанні, що мають значення для досудового розслідування.

Отже, слідчим доведено значення документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться у них, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою даних, які містяться у документах.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 , надати слідчому слідчого управління ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні №42024040000000024 від 09.01.2024, та іншим працівникам Національної поліції, визначених слідчим відповідним дорученням про проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст.ст. 40, 41 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення належним чином завірених копій договору №09/03-1 від 09.03.2023, з додатками та додатковими угодами, що укладений між ІНФОРМАЦІЯ_4 ( НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а також належним чином завірених копій інших документів, що стосуються укладення та виконання договору, зокрема:

- проектно-кошторисну документацію, акти приймання виконаних робіт за формою КБ-2в та довідок про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, платіжні доручення (квитанції тощо) щодо перерахування коштів за актами виконаних робіт, актів прихованих робіт, актів надання послуг, підсумкових відомостей ресурсів, розрахунків загальновиробничих витрат, загальний журнал робіт, накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні та іншу документацію по вказаному договору;

- договори з усіма додатками та специфікаціями, актами виконаних робіт, накладними, податковими накладними, платіжними дорученнями, дефектними актами та іншими документами із субпідрядними організаціями, які виконували роботи або надавали послуги по вказаними договорами (об`єктами), а також договори щодо здійснення технічного, авторського та іншого нагляду.

- договори з усіма додатками та специфікаціями, актами виконаних робіт, накладними, податковими накладними, платіжними дорученнями, дефектними актами та іншими документами щодо придбання матеріальних ресурсів, які використовувались під час виконання робіт та надання публічних послуг по вказаним договором;

- відомостей щодо працевлаштованих та/чи залучених на підставі цивільно-правових договорів працівників до виконання робіт, табелів виходу працівників на роботу, наказів про направлення у відрядження для проведення робіт, а також листування з Департаментом капітального будівництва в рамках виконання вказаного договору;

- документації щодо наявної та зареєстрованої техніки, яка використовувалась для проведення робіт (технічні паспорти, договори оренди техніки), шляхових листів на техніку, що використовувалась та використовується для проведення робіт.

Відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 07.08.2024 року та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала № 119678790 від 07.06.2024 по справі 202/3379/24 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6282

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.